office@ateplast.eu +359 42 616114
BG
 

Устойчиви ламинирани фолиа

Устойчивите опаковки като част от кръговата икономика са много дискутирани напоследък. Европейската комисия прогнозира до 2030 година всички гъвкави опаковки за европейския пазар да бъдат рециклируеми или реизползваеми. Важна роля за постигането на тази цел играят гъвкавите опаковки, изработени от един и същи тип материал.

Гъвкавите фолиа обикновено са ламинирани: структурата им се състои от няколко вида материали, които имат различни свойства. Единият от слоевете може да бъде с печат, като OPET е предпочитан материал за печатане, заради здравината, прозрачността и бариерните му свойства. Този слой се запечатва предимно с PE. В структурата на ламинираните фолиа може да се съдържат и бариерни слоеве, които да предпазват продукта в опаковката от слънчеви лъчи, кислород или други външни фактори.

Такава ламинирана структура обаче не може да се рециклира, поради наличието на няколко вида материали!!! Поради тази причина индустрията се стреми да замени OPET слоя с PE. Ламинирането на еднакви материали осигурява възможността за рециклиране на гъвкавата опаковка, което е устойчиво решение и е от реална полза за околната среда. Технологията MDO (Machine Direction-Oriented) позволява производството на ориентирано PE фолио, което има показатели, достатъчни  да заместят OPET в ламинатите, но е устойчиво.

Ате Пласт се старае да предлага иновативни решения според нуждите на клиента. Като отговорна фирма разработихме ЗЕЛЕНА линия продукти. Може да разгледате четирите ни устойчиви предложения, съобразени изцяло с изискванията за кръгова икономика тук: https://ateplast.eu/page/4/%D0%9C%D0%B8%D1%81%D0%B8%D1%8F-%D0%97%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%BE.html

Дата на публикуване: