office@ateplast.eu +359 42 616114
BG
 

Свръхопаковането - проблем и решения

Какво мислите за свръхопаковането? Забелязали ли сте колко много опаковки има една детска играчка например – картони, фолиа, пластмасови държачи, по-голяма кутия, запълващи материали и т.н.

Нужно ли е?

... и това не е само при детските играчки, а при повечето от стоките! Обръщали ли сте внимание какво количество опаковки изхвърляте след разопаковане на подаръците по Коледа?

Напоследък може да се натъкнем на свръхопаковане на стоки и в супермаркетите: хиляди единично опаковани хранителни продукти - да вземем за пример единично опакованите плодове и зеленчуци във фолио, картон, тарелки и т.н..

Проблемът със свръхпотреблението, свръхопаковането и бързото изчерпване на природните ресурси е много голям. В последните години се използват прекалено много опаковки, което неминуемо води до замърсяване на околната среда. Главната мисия на опаковката е да защити продукта, но количеството опаковъчни материали, използвани при дистрибуция, са далеч повече от нужното. Трябва да започне да се мисли в посока редуциране и оптимизиране на опаковките.  

Ате Пласт от години работи в тази посока и вече имаме много добри постижения, използвайки нови технологии в работата си. За минимизиране отпадъците от опаковки сме разработили устойчиви и иновативни решения на опаковъчни материали. Намаляването на дебелината на опаковките е една от посоките, в които работим и е изключително важна мярка в няколко аспекта: понижаване на първичните използвани ресурси, намаляване на отпадъците от опаковки и на емисиите от СО2 при производството и доствака/редуциране наполовина обема за единица превоз/ и последващата употреба на опаковките.

Част от нашите иновативни продукти и „зелени“ решения са:

  • Стреч ленти, които са настоящето и бъдещето на опаковката и доставката. Всеки РЕ рециклируем филм има огромна еластична якост, която позволява отлична стабилност на палета. Те са ефективно средство за обезопасяване на товари от палети, кутии и стоки на ролки.
  • Полиетиленовият капак (PE), който е 100% рециклируем и освен това икономичен и спестяващ време.
  • Изтънени фолиа за по-малко използвани ресурси и много други, които може да намерите тук.
Дата на публикуване: